El Museu del Transport de Barcelona

Un deute de ciutat

Barcelona ha estat una ciutat singular en la varietat de sistemes de transport públic: tramvies, autobusos, troleibusos, metro, funiculars, aeris, telefèrics, taxis, etc. Per això, la història d’una ciutat està molt lligada amb els seus transports. Així com es movien per la ciutat els nostres avis és un patrimoni que cal preservar. Arreu d’Europa hi ha més de 60 museus del transport que reflecteixen el patrimoni i la memòria de la ciutat que l’acull.

Novetats

  • Repensar la Fira, pensar el Museu del Transport (12 juny 2024)
    A finals de 2021, i per espai d’uns tres mesos, vàrem tenir l’honor de prendre part en un d’aquells “processos participatius” que tant agradaven al consistori presidit per la Sra. Ada Colau. Es deia “Repensem la Fira” i tenia per objecte que la ciutadania aportés idees per a ocupar els palaus al voltant de l’avinguda… Leer más: Repensar la Fira, pensar el Museu del Transport (12 juny 2024)
  • Trobades, contactes i reunions
    Aquest mes de març ens hem reunit amb representants de partits polítics a l’Ajuntament de Barcelona i al Parlament de Catalunya. Tot seguit , us fem un resum del desenvolupament d’aquestes reunions , juntament amb la nostra valoració. Jordi Terrades, del PSC, ens va rebre al seu despatx del Parlamentel 6 de març. Va ser… Leer más: Trobades, contactes i reunions
  • Per un museu del transport a Barcelona
    Barcelona conserva, una memòria important del seu transport públic, reflectida en tot un patrimoni històric, integrat per vehicles i altres elements relacionats amb l’explotació del servei i també per una ingent quantitat de documentació. És per això important que tot aquest patrimoni no es perdi i estigui a disposició de tothom que estigui interessat en conèixer aquest passat, que no és solament història del transport sinó història de tota la ciutat.

Un deute de ciutat, des de fa més de 50 anys !!

El futur Museu

El Museu del transport recull la història, l’evolució i l’impacte del transport públic a la societat. També el seu record formant part del patrimoni de la ciutat. Barcelona fa més de 50 anys que espera la creació d’aquest museu. Barcelona és la única gran ciutat europea que no té cap tipus de Museu del transport.

A finals dels anys seixanta, es va proposar fer un museu de tramvies a les cotxeres de Sants. Més tard, a cada campanya electoral tornava a sortir un nou projecte a llocs diferents. S’ha perdut molt material, però encara n’hi ha prou per fer un museu com cal, el que Barcelona mereix. Només cal voluntat política.

Aquí podreu veure part del patrimoni de la ciutat, actualment en un dipòsit de TMB, que ha d’anar al Museu del Transport per a la seva restauració i exhibició. Molt material es troba en un estat pèssim, però encara estem a temps de poder-lo rescatar de la destrucció total.

El mes d’octubre de 2021 la segona tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, va convocar l’anomenat «Procés de participació ciutadana» Repensem la Fira. Vam participar en aquest procés il·lusionats, PERÒ…

Scroll al inicio